Domus Augusti maakt Rome nog interessanter (als dat al kon)

commons.wikimedia.org)Het kon al bijna niet, maar Rome is nu nog interessanter geworden. Vooral voor liefhebbers van de Romeinse tijd. Na een restauratie die 30 jaar duurde, is zondag Domus Augusti open gegaan voor het publiek. Vier kamers van dit Huis van keizer Augustus zijn opengesteld. De kamers met fraaie fresco's van landschappen en valse zuilengalerijen geven een mooi beeld van het interieur van paleizen in de Romeinse Tijd.

De Domus Augusti ligt op de Palatijn, tussen het Forum Romanum en het Circus Maximus. Hier is Rome ontstaan. Hier zoogde de wolf Romus en Remulus. En hier leefde keizer Augustus. In 42 voor Christus kocht hij een huis van Quintus Hortensius. Later kocht hij de aanliggende panden, en maakte hij er zijn officiële residentie van. Bovendien liet hij er een tempel aanleggen die gewijd is aan de god Apollo.

In totaal was zijn residentie 12.000 vierkante meter groot. Er was veel over bekend omdat al in de Romeinse tijd Suetonius erover schreef. Dat was handig toen in 1961 een grote ruïne opgegraven werd. Het werd al snel duidelijk dat het ging om de Domus Augusti. De pracht van deze Domus is nu te zien in vier vertrekken. De dominante kleur is rood, zoals die ook in Pompei te zien is.

Het huis van keizer Augustus omschreef Suetonius als het huis van een sober man. Dat het niet zo heel sober is, kunnen bezoekers nu zelf ervaren. Ze kunnen onder meer de studeerkamer van de keizer – met zijn beschilderde wanden – en de woon- en ontvangstkamer bezoeken. Veel ervan is gerestaureerd, maar er is ook aardig wat intact gebleven.

Lees ook:Tip: Naar het Colosseum? Bezoek eerst de Palatijn!
Lees ook:Circus Maximus wordt beter zichtbaar
Lees ook:Rome krijgt Europees erg-duur-hotelprimeur
Lees ook:Dromen in Florence
Lees ook:Italianen vinden Vespasianus’ luxe villa

5 reacties op “Domus Augusti maakt Rome nog interessanter (als dat al kon)

 1. Marcel Vreens

  Wauw! Ben heel benieuwd. Rome is toch al zo ontzettend gaaf. Wou toch al dit jaar weer gaan, en ga nu zeker.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Michelle

  Kweenie. Om een of andere reden vond ik de Palatijn tegen vallen. kan ook aan het weer gelegen hebben. En om er nu nog een keer naar toe te gaan, vanwege dit. kweenie

    /   Beantwoorden  / 
 3. Henk

  Hallo allemaal,

  Ik wil ook graag naar Rome om voor mezelf te ervaren. Ik vind het een leuke bestemming en wou graag weten wat er allemaal te doen is.

  Ik ben nu een reis te plannen en vond het volgende website:

  http://www.oh-holidays.com/nl/italie/rome-stad/appartementen_1/

  Ze zijn wel goedkoop en ik wou graag weten als jullie ervan weten van andere accommodatie sites. Ik wil mijn budget namelijk niet een logeren besteden en meer over hebben voor mijn ervaring!

    /   Beantwoorden  / 
 4. elswittem

  Hoi iedereen, 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondsurfen, ben een tijd geleden nog hier geweest en nu kon ik niet meer inloggen omdat ik mijn oud paswoord en usernaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Daarom opnieuw geregistreerd

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een gehandicapte dochter van 9 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedank,

  Els Wittem

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jenny Theirlynck

   Mits je een journalistieke achtergrond hebt, is een blog wellicht een goede manier.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.