Is Utrecht bang voor Silvio Berlusconi?

De Giro d’Italia deed afgelopen zondag Utrecht aan. Langs het parcours zaten behalve bewonderaars van de langsrazende wielrenners ook enkele critici van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Zij hadden een spandoek opgehangen met daarop de tekst ‘Silvio Stronzo’ (‘Silvio Klootzak’). Langsfietsende politieagenten grepen echter in en verwijderden het ‘aanstootgevende’ spandoek. De agenten konden niet duidelijke aangeven waarom het spandoek met de leus verwijderd moest worden. Hadewich van Daalen was er bij en filmde het hele voorval.

Zeer waarschijnlijk traden de agenten op omdat er een bevriend staatshoofd werd beledigd. Dat is in het verleden wel vaker gebeurd. In de jaren zestig werd er bijvoorbeeld veel geprotesteerd tegen de Vietnamoorlog. Lyndon B. Johnson (1963-1969) was toen president van de Verenigde Staten.

Een bekende kreet van demonstranten was ‘Johnson moordenaar’. De Nederlandse justitie vond dat roepen van ‘moordenaar’ een belediging was van een bevriend staatshoofd. Toen dit leidde tot strafvervolging werd daarom bij demonstraties ook wel de ludieke vondst geroepen ‘Johnson molenaar’. waarbij weliswaar iets anders gezegd maar toch hetzelfde begrepen werd.

Wellicht was afgelopen zondag de leus ‘Silvio Broodzak’ wel acceptabel geweest.

Bron: Holland Doc

Lees ook:Jessica Simpson viert 30ste verjaardag in Italië
Lees ook:Italië wint Fed Cup opnieuw
Lees ook:Even voorstellen: de nieuwe Italiaanse regering
Lees ook:President Italië bezorgd om PVV
Lees ook:Obama op Toscaans carnaval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.