Videocracy: De vrouw als niet-denkend stuk vlees

velinaDe documentaire Videocracy laat zien hoe ver de macht over de televisie van Silvio Berlusconi reikt, en hoe graag duizenden Italianen toch bij dat wereldje willen horen.

Silvio Berlusconi is naast premier al jaren mediatycoon. Onder zijn heerschappij is het tv-landschap ingrijpend veranderd en flink oppervlakkig geworden. Regisseur Erik Gandini belicht in Videocracy die verandering, Berlusconi’s invloed en de magische aantrekkingskracht van televisie op Italianen.

Waarom heeft de Italiaanse televisie zo’n bedenkelijk niveau?

‘Er gaat in de televisiewereld veel geld om en de competitie is enorm. Het enige dat telt is wat de massa wil zien: ‘tits and ass’. Er is een totaal gebrek aan visie in de meeste Italiaanse media. Veel mediamensen hebben ook eenvoudigweg geen behoefte om goede televisie te maken.’

Wat voor stempel drukt Berlusconi op de Italiaanse tv?

‘In de film komt een opmerking langs van Fabio, regisseur van het Italiaanse Big Brother. Die is veelzeggend, volgens hem zijn er grote overeenkomsten tussen de persoon Berlusconi en de televisie die hij heeft gecreëerd. Zowel op de Italiaanse televisie als in het persoonlijke leven van Berlusconi spelen halfnaakte vrouwen met grote borsten een grote rol, net als rijkdom, uiterlijk vertoon en lichte kleuren.’

In de film blijkt maar weer eens dat Italianen enorm gefixeerd zijn op hun uiterlijk. Heb je daar een verklaring voor?

‘Dat komt deels door het mooie weer waardoor het openbare leven zich vooral buiten afspeelt. Maar televisie speelt ook een grote rol, de rol van het medium is in de laatste dertig jaar enorm gegroeid. Die groeiende populariteit heeft mensen ijdeler gemaakt, zeker vrouwen. Die zijn door de mannen in de media wijsgemaakt dat uiterlijk alles is en dat de rest er niet toedoet.’

Veel Italiaanse vrouwen willen een veline (decorstuk van vlees en bloed) zijn. De vrouw als het ultieme lustobject. Is dat niet tragisch?

‘Vrouwen zijn er in Italië vooral om naar te kijken en van te genieten. Neem een reclamespot waaruit blijkt hoe diep men daar is gezonken. In dat filmpje voor Parmaham zie je een grote opslaghal die volhangt met hammen. Een slager is druk bezig de hammen van een officieel prosciutto-stempel te voorzien. Dan wordt er uitgezoomd en zie je naast alle parmahammen ook een vrijwel naakte vrouw aan het plafond hangen. Ook zij krijgt een stempel van de slager. De vrouw als niet-denkend stuk vlees: deze perceptie is volledig geaccepteerd in Italië. Veel vrouwen dromen er echter niet zozeer van om veline te worden, zij zien het vaak vooral als de perfecte opstap naar een hogere functie in de politiek of media. Met behulp van de media kunnen ze hun carrière een kickstart geven.’

Komt het nog goed met Italië?

‘Jazeker. Ik zie het televisietijdperk op zijn einde lopen. Door de opkomst van internet verliest televisie langzaam zijn monopoliepositie. YouTube is het grootste documentairekanaal ter wereld. Daar gelden geen beperkingen en monopolies. Ik denk dat de jeugd dit maar al te goed doorheeft. Hopelijk komt er in de toekomst door het oprukkende internet in Italië een betere balans tussen media, het publiek en de waarheid.’

VPRO’s Import zendt ‘Videocracy’ uit op woensdag 21 april om 23.30 uur op Nederland 2. De documentaire is tot en met 25 april ook te zien op het digitale themakanaal Holland Doc 24.

Door Micha Peters, DePers.nl

Lees ook:Televisie bepaalt Italië’s werkelijkheid
Lees ook:Italiëweek op Holland Doc 24
Lees ook:Berlusconi mag blijven
Lees ook:Rai weigert anti-Berlusconi spotje
Lees ook:Een op vier Italianen niet geïnteresseerd in politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.