Italiaanse hotelier: ‘Ik zou nooit meer in Italië kunnen leven’

RobertoPayerJe zou denken dat een Italiaan in Nederland als het even kan zo snel mogelijk weer terugkeert naar Italië. Maar de van oorsprong Italiaanse hotelier Roberto Payer denkt daar heel anders over.

“Ik zou nooit meer in Italië kunnen leven, ook niet na mijn pensioen. Maar Nederlanders zijn ook niet alles”, aldus de general manager van het Hilton Amsterdam in een interview met De Volkskrant. Hoewel hij regelmatig teruggaat naar zijn geboorteland, houdt hij vooral van de buitenkant van Italië zoals het landschap, de sfeer en het lekkere eten. “Maar de innerlijke kant van Nederland weegt voor mij zwaarder.”

Italiaanse bureaucratie

Ook zou hij niet meer tegen de bureaucratie in Italië kunnen. “Met een bezoek aan de bank ben je uren kwijt. Iedereen heeft moeite met het betalen van belasting.” Ook kiezen de daklozen in Nederland er zelf voor om op straat te slapen – in Italië zou Payer zich verantwoordelijk voelen voor alle zwervers.

‘Nederlanders willen vooral zichzelf zijn’

Toch is hij niet wel vol lof over Nederland(ers). Als alle Nederlanders op vakantie zijn in Italië, laat hij zich er niet zien. Dan lopen er namelijk Hollanders rond in korte broek en op sandalen. “Ik wil daar niet mee geconfronteerd worden, dus ik blijf in die periode altijd hier aan het werk. Het gaat over respect. Ík. Ík vind het prettig om in een korte broek te lopen, dus waarom zou ik een lange broek aantrekken? Nederlanders willen overal zichzelf zijn, dat is het”, zegt de hotelier in De Volkskrant.

Individualisme viert hoogtij

Hij vindt dan ook dat de Nederlandse samenleving bestaat uit de ik-generatie. “Het gaat niet over wij, het individualisme is doorgeschoten. Je kunt alleen individualist zijn als je weet waar je grenzen liggen. In Nederland gaan we over de grens van de ander heen. De Italianen zijn voorzichtiger.” Ook zouden Nederlanders eens wat vaker met de vinger naar zichzelf moeten wijzen.

‘Weg met de liflafjes’

Ten slotte is Payer – overigens de enige hoteldirecteur die van de Hiltonketen niet hoeft te rouleren – wel erg te spreken over het culinaire topsegment in Nederland. De middenmoot moet nog verbeter worden. “Veel gasten willen gewoon lekker kunnen eten, maar geen liflafjes. We moeten ophouden met liflafjes. Iedereen wil Gordon Ramsey zijn. Kook gewoon simpel, maar goed alsjeblieft”.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Afritsbroeken, witte sokken en ontblote bovenlijven
Lees ook:Italiaanse onderzoekers willen Leonardo da Vinci opgraven
Lees ook:Schokkende uitspraken Berlusconi tijdens jongerenbijeenkomst (video)
Lees ook:Op vakantie in Toscane en toch thuis eten
Lees ook:Nederlanders zijn emotioneler dan Italianen

Eén reactie op “Italiaanse hotelier: ‘Ik zou nooit meer in Italië kunnen leven’

  1. arif

    hallo,
    interview met meneer Roberto payer vond ik het meest interessante interview die ik in een krant gelezen heb. misschien komt het ook omdat ik voor 90 procent hetzefde denk over alles dat hem is gevraagd. daarom vond ik hem ook heel interessant mens.
    heel leuke interview dus.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.