Helft Italianen onder de veertig woont bij mama

da mamaItalianen zijn nog steeds erg huiverig om hun ouderlijk huis te verlaten. Bijna de helft onder de 40 jaar leeft onder moeders vleugels, bleek maandag uit een nieuwe studie.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek en was gebaseerd op gegevens verzameld tussen 2003 en 2007. Hieruit bleek dat 48% van de Italianen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar bij hun ouders woonde. Een sekseverschil kwam hierbij ook aan het licht: 53% van de volwassen mannen woont bij hun ouders tegenover 42% van de vrouwen. Dit bevestigt maar weer eens het bestaan van het stereotype beeld van het Italiaanse moederskindje.

Maar de zorgende moeder als motief werd overtroffen door de economische omstandigheden als hoofdreden voor de jonge thuiswonende Italianen. Van de 80% die niet in staat is om een eigen huis te betrekken, gaf 47% aan werkeloos te zijn of onvoldoende te verdienen. Toch zei ook 44% blij te zijn met hun ouders samen te leven en geen haast te hebben uit te vliegen. Van de Italianen die wel op zichzelf woonden, deed 44% dit om met hun partner samen te leven en 28% gaf aan vrijheid en onafhankelijkheid te willen.

Regionaal gezien bleek dat bijna 60% van de volwassenen in het zuiden wachtte met uitvliegen tot ze gingen trouwen. In het noorden kwam het huwelijk op een tweede plaats als reden om het ouderlijk huis te verlaten na de wens voor persoonlijke ruimte. Van de ondervraagden zei 50% in 2003 de intentie te hebben uit huis te gaan in de nabije toekomst. Vier jaar later was minder dan 40% hierin geslaagd. Volgens Istat is het “langgerekte samenleven met ouders” een van de hoofdproblemen waar Italië mee kampt. Istat beschuldigt het fenomeen van het lage geboortecijfer dat het niveau van de sociale en culturele dynamiek vermindert, met ernstige consequenties voor de economie.

In 2007 riep voormalig minister Tommaso Padoa-Schioppa weerstand op toen hij jonge Italiaanse volwassenen die nog thuis woonden “grote babies” noemde. Critici vonden dat de minister de jeugd ten onrechte lui noemde en zaken als lage salarissen en hoge huizenprijzen negeerde.

Bron: Life in Italy

Lees ook:18 jaar opgesloten vanwege buitenechtelijk kind
Lees ook:Vaste banen schaars in Italië
Lees ook:Italiaans dorp in tweeën gescheurd (video)
Lees ook:Italiaanse minister is moederskindjes zat
Lees ook:Italianen meest pessimistisch in EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.