Italië laat daklozen doodvriezen

De kou die ook in Italië heerst is enkele zwervers en bedelaars fataal geworden.

Overheid helpt niet

In veel steden is voor hen geen enkele opvang geregeld en in sommige gevallen werken de autoriteiten hulpverleners zelfs tegen. De voornaamste bijstand aan daklozen komt in Italië niet van de overheid, maar van de katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas.

Schoonheid boven warmte

Eind december had die dekens uitgedeeld aan de zwervers in het centrum van Genua, waar toen ook al bijtende kou heerste. Helaas werden de dekens de volgende dag al opgeruimd om het ‘decorum’ van de stad veilig te stellen.

Zwever krijgt boete

Eén dakloze vroor daarop dood, op de trap voor de schouwburg, waar geen van de bezoekers zich om zijn lot bekommerde. Eveneens ter bescherming van het ‘decorum’ worden in Florence zinloze boetes van 160 euro uitgedeeld aan in de openlucht slapende zwervers.

Hulp verboden

In Mestre, bij Venetië, stuurde de politie vrijwilligers weg, die kleumende clochards in het station warme thee kwamen brengen, omdat zij geen daartoe strekkende vergunning bezaten. En de prefect van Venetië kreeg slechts met de grootste moeite de bedrijfsleiding van de spoorwegen zover dat zij in deze periode het Venetiaanse treinstation ‘s nachts openhoudt om daklozen te redden van de vrieskou.

Hardvochtig

De weerzin tegen zwervers neemt met name in Noord-Italië sowieso harde vormen aan. Zo maakten in Rimini vier jongeren korte metten met een slapende zwerver door hem met benzine te overgieten en in brand te steken.

Bron: AD, 9 januari 2009

Lees ook:Italië doet niets tegen illegale drijfnetten
Lees ook:Verbod op voeren van duiven in Venetië
Lees ook:Europese kritiek op Italië over migranten
Lees ook:Rome gaat zigeunerbevolking aanpakken
Lees ook:Nederlanders massaal bekeurd in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.