Forse bezuinigingen voor Italië

economiaItalië gaat voor tientallen miljarden euro’s bezuinigen om het begrotingstekort fors terug te dringen. Daarmee stapt Rome in het voetspoor van andere Zuid-Europese landen.

Het Italiaanse kabinet zal vanmiddag naar verwachting de bezuinigingsplannen goedkeuren. Met de plannen hoopt Italië het lot van Griekenland te voorkomen, dat de afgelopen maanden in een zware financiële crisis terecht kwam en waardoor zelfs het vertrouwen in andere landen in het eurogebied zwaar op de proef werd gesteld.

Italië moet in 2011 en 2012 in totaal ruim € 25 mrd bezuinigen, zo blijkt uit uitgelekte maatregelen via Italiaanse media en uitlatingen van kabinetsleden. Gianni Letta, de rechterhand van premier Berlusconi, sprak al van ‘zware opofferingen’. ‘De regering moet deze acties ondernemen om een Griekse-stijl crisis voor ons land te voorkomen.’

Bevriezing salarissen bij overheid

Belangrijk onderdeel van het bezuinigingsplan is de bevriezing van de salarissen voor werknemers bij de overheid voor een periode van drie jaar. Er komt ook een vacaturestop bij de overheid en op de financiële steun aan lokale en regionale overheden wordt bijna € 6 mrd gekort. Rome wil ook de inkomsten vergroten door bijvoorbeeld rondom de hoofdstad meer tofheffing te gaan innen op snelwegen. Ook ministers en parlementariërs en managers van staatsbedrijven moeten salaris inleveren. Verder komen er maatregelen om belastingontduiking tegen te gaan. Plannen om de belastingen te verhogen zijn er niet.

Rome aarzelde lang

Rome heeft lang geaarzeld maatregelen te nemen. Premier Berlusconi heeft de laatste jaren herhaaldelijk tegengesproken dat Italië in crisis verkeerde. Integendeel, Italië liep volgens hem juist voorop in de wereld bij het economisch herstel. Maar de omvang en intensiteit van de Griekse crisis, en de reacties van de financiële markten daarop, heeft Rome dermate laten schrikken dat het kabinet-Berlusconi alsnog met draconische maatregelen kwam.

Bron: Het Financieele Dagblad

Lees ook:Moeilijke tijden voor Unicredit
Lees ook:Protest tegen bezuinigingen Italië
Lees ook:Italië grootste slachtoffer recessie
Lees ook:Berlusconi zet stop op salarissen profvoetballers
Lees ook:Berlusconi’s grootste wens: Israël bij de EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.