Italiaanse economie 5,1% gekrompen

Foto EPADe Italiaanse economie is in 2009 met 5,1 procent gekrompen. Dat is meer dan aanvankelijk geraamd en de slechtste prestatie in meer dan 30 jaar.

Het bbp van Italië daalde in het vierde kwartaal met 0,3 procent tegenover het derde kwartaal, toen het bbp met 0,5 procent groeide. Dat meldt het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat. De krimp in het vierde kwartaal is groter dan de raming van 0,2 procent die het Istat op 1 maart gaf.

De industriële productie verzwakte in de laatste drie maanden van 2009. De Italiaanse producenten konden amper profiteren van het herstel dat zich elders in Europa voordeed. De uitvoer groeide slechts met 0,1 procent. Bovendien gaven de Italiaanse consumenten 0,1 procent minder uit. De investeringen kwamen 1 procent lager uit.

Tegenover het vierde kwartaal van 2008 kwam het bbp 3 procent lager uit. Ook dat is meer dan de eerder gemelde 2,8 procent. Over het hele jaar kromp de Italiaanse economie met 5,1 procent, waar het Istat eerder 4,9 procent meldde.

Economen verwachten dat de Italiaanse economie maar traagjes zal herstellen. Toch zijn er tekenen van optimisme. In januari groeide de industriële productie met 1,6 procent, en dat was beter dan economen hadden verwacht. En vorige maand verbeterde het ondernemersvertrouwen. Maar de werkloosheid, die in januari opliep tot 8,6 procent, blijft wel een bron van zorgen.

Bron: De Tijd

Lees ook:Italiaanse economie groeit harder dan verwacht
Lees ook:Italiaanse economie krimpt nog sterker
Lees ook:Italianen kunnen weer volop winkelen
Lees ook:Italiaanse economie groeit harder dan verwacht
Lees ook:Sterke daling Italiaanse economie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.