Geen ‘bella vita’ voor 8 miljoen Italianen

Uit een rapport van het Istat dat donderdag is gepresenteerd blijkt dat zo’n 8 miljoen Italianen in armoede leven.

De sprankelende cultuuruitingen van de Italianen leggen vaak een deklaag over de keerzijde van la bella vita. In een duur land als Italië heb je geld nodig en dat is nu juist waar het zo’n 8 miljoen Italianen aan ontbreekt. Zij moeten zien rond te komen van nog geen 1000 euro per maand.

Italië telt ca 57 miljoen inwoners. Hiervan leeft dus 14 procent onder de armoedegrens. En bijna 5 procent van de bevolking leeft zelfs in absolute armoede. Deze ‘armsten onder de armen’ hebben geen minimaal acceptabele toegang tot eten, kleding en cultuur.

Dit schrijft het Istat, het Italiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek, in een onlangs gepresenteerd rapport. Er zijn grote verschillen tussen het geïndustrialiseerde noorden en het arme zuiden. In de Mezzogiorno leven vijf keer zoveel mensen in absolute armoede dan in het rijkere noorden.

Met name werklozen, bejaarden en gezinnen met veel kinderen hebben het moeilijk, evenals eenoudergezinnen. Ook de in Italië talrijke kleine zelfstandigen vinden het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Veel Italianen klagen al jaren dat hun inkomen onvoldoende is om te voorzien in basisbehoeftes.

Lees ook:Veel Italianen te arm om de dokter te bezoeken
Lees ook:Een op vier Italianen niet geïnteresseerd in politiek
Lees ook:Italië heeft steeds meer werkloze gezinnen
Lees ook:Geen kinderen voor meerderheid Italianen
Lees ook:Italianen worden steeds armer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.