Alitalia-soap duurt nog maanden

www.elsevier.nl)Officieel zouden de onderhandelingen over Alitalia vandaag afgelopen moeten zijn. Dat was een eis van Air France-KLM, die de Italiaanse luchtvaartmaatschappij wilde overnemen. Maar duidelijk is dat dit niet wordt gehaald. Het kan zelfs nog wel maanden duren voordat Alitalia overgenomen wordt. Als het er nog van komt.

Deze vertraging komt doordat er talrijke kapers op de kust zijn. Een van de grootste kapers is Silvio Berlusconi, die hoopt op een Italiaans tegenbod. Bovendien heeft hij al uitgesproken dat als hij premier wordt, hij een veto zal uitspreken over de overname. Of dat echt gebeurt, is afwachten. Maar pas de verkiezingen van 13 en 14 april geven daarover duidelijkheid.

En dan zijn er nog de vakbonden, die de plannen van Air France-KLM hebben afgewezen. Vooral de pilotenbond Anpac was laaiend over het alternatieve plan. Liever bankroet dan een overname door de Frans-Nederlandse combinatie, riep de vakbond, die overigens gelieerd is aan Berlusconi's coalitie.

Ook de Milanese vluchthaven Malpensa laat zich niet onbetuigd. De medewerkers van de vluchthaven zijn kwaad om dat Alitalia al 900 verliesgevende vluchten per week heeft opgegeven. Malpensa wil de Italiaanse maatschappij verantwoordelijk stellen voor het verlies, en zal komen met een schadeclaim van 1,25 miljard. Air France-KLM wil daar niet voor opdraaien, en dus moet dit opgelost zijn voordat er sprake kan zijn van overname.

En zo hobbelt de overname nog even verder. En dat kan ook nu weer. Eerder zag het er naar uit dat Alitalia binnen een paar maanden failliet zou zijn. Maar door een belastingteruggave en de verkoop van 2 procentaandelen aan Air France-KLM, kan Alitalia weer een paar maanden vooruit. En zo gaat de soap nog even door.

Lees ook:Air France-KLM breekt gesprekken met vakbonden af
Lees ook:€ 3 miljard voor Alitalia (als ze zich laat overnemen)
Lees ook:Berlusconi wil met Sarkozy praten over Alitalia
Lees ook:Berlusconi spreekt en de aandelenhandel Alitalia stopt
Lees ook:Berlusconi houdt Alitalia in de lucht

0 reacties op “Alitalia-soap duurt nog maanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.