Berlusconi spreekt en de aandelenhandel Alitalia stopt

www.demorgen.be)Eén opmerking van Silvio Berlusconi was genoeg om de aandelenhandel in Alitalia stop te zetten. De politicus – of is hij nu vooral zakenman? -  zei dat Italië "geen afstand zou moeten doen van een luchtvaartmaatschappij onder eigen vlag." Wat hij precies bedoelde, is niet duidelijk, maar echt enthousiast lijkt hij niet over de onderhandelingen tussen Air France-KLM en Alitalia. Na deze woorden boden aandeelhouders massaal aandelen Alitalia aan, waarna de handel werd stopgezet.

Dat Berlusconi deze uitspraak deed, is niet toevallig. Op 13 en 14 april doet hij mee aan de verkiezingen. En vooral in het rijke Noorden van Italië is de overname van Alitalia niet populair, vooral omdat dit ten koste gaat van de Malpensa, de luchthaven van Milaan. Deze Noord-Italiaanse stad is de basis van Berlusconi. Een kritische houding levert hem daar veel stemmen op.

Als Berlusconi de verkiezingen wint en premier wordt, lijkt de overname van Alitalia door Air France-KLM een stuk minder zeker. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One heeft dan meer kans. Of dit gunstig is voor Alitalia valt nog te bezien; Air One is veel minder solide. Maar Alitalia zal toch verkocht moeten worden. De maatschappij lijdt al jaren verlies, waardoor de regering van Prodi zich genoodzaakt zag om het staatsbelang van 49,9% te verkopen.

Lees ook:Weer nieuwe hoop voor Air France-KLM
Lees ook:Berlusconi roept investeerders op Alitalia over te nemen
Lees ook:Vakbonden negatief over overname Alitalia
Lees ook:Air France-KLM mag bod doen op Alitalia
Lees ook:Berlusconi wil met Sarkozy praten over Alitalia

Eén reactie op “Berlusconi spreekt en de aandelenhandel Alitalia stopt

  1. Astrid

    Raar dat die Berlusconi zo populair is. Hij is nog niet eens premier of de poppen zijn al aan het dansen. Dat wordt nog wat. Denk niet dat KLM Alitalia kan overnemen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.