Bezige Bij scoort met Italiaanse uitgave Monaldi & Sorti

Monaldi-&-Sorti, ImprimaturDrie jaar geleden gaf De Bezige Bij de Italiaanse editie uit van Monaldi & Sorti’s wereldwijde bestseller ‘Imprimatur’. Nu neemt de verkoop een vlucht.

In het voorjaar van 2002 was ‘Imprimatur’ van Rita Monaldi en Francesco Sorti korte tijd een bestseller in eigen land. De Italiaanse uitgeverij Mondadori kon de thriller over een moord in het zeventiende-eeuwse Europa twee keer herdrukken. Tot het Vaticaan zich ermee bemoeide. Omdat de auteurs in het boek onthulden dat paus Innocentius XI de protestantse, Nederlandse koning Willem III financierde, zette het Vaticaan de uitgeverij, eigendom van Berlusconi, onder druk de verkoop te staken. Ook andere uitgevers durfden zich daarna niet meer aan het boek te wagen.

Ondertussen werd ‘Imprimatur’ een wereldwijde hit. Vertaald in twintig talen, verschenen in 45 landen, gingen meer dan 250.000 exemplaren van het vuistdikke boek over de toonbank. Ook in Nederland en Vlaanderen was het debuut van Monaldi & Sorti een enorm succes. Als ode aan de auteurs en op verzoek van Italiaanse lezers besloot De Bezige Bij drie jaar geleden de oorspronkelijke Italiaanse uitgave weer op de markt te brengen, vertelt Pieter Swinkels van de uitgeverij. Niet om er zelf aan te verdienen, daarvoor zijn de logistieke kosten te hoog, maar om Italiaanse uitgevers wakker te schudden. Niet voor niets presenteerde De Bezige Bij hun uitgave op de jaarlijkse internationale vakbeurs in Frankfurt. Het bleek tevergeefs.

monaldi-sortiVeel moeite om het boek in Italië onder de aandacht te brengen deed De Bezige Bij niet. Het lag daar ook niet in de boekhandel. Monaldi & Sorti plaatste op hun website zelf een link naar Proxis.be. Een paar maanden na verschijning konden Italianen de uitgave van De Bezige Bij ook krijgen via de Duitse importeur Libri toen die alle titels van de Nederlandse grossier/distributeur Centraal Boekhuis internationaal ging aanbieden. Dat is de enige plek waar ‘Imprimatur’ tot op de dag van vandaag op voorraad ligt.

Via deze omweg is het boek opnieuw een bestseller geworden bij de Italiaanse webwinkel Hoepli.it. Deze maand staat het op vier in de Hoepli-top tien. Aanleiding voor de groeiende belangstelling is een nieuw boek over de Imprimatur-zaak in Italië. ‘En omdat het gewoon een goed boek is,’ zegt Swinkels. ‘Het is een herhaling van het aanvankelijke succes: door mond-tot-mondreclame.’

Afgelopen zomer heeft De Bezige Bij de Italiaanse uitgave herdrukt. Inmiddels zijn er 2100 exemplaren van verkocht. Volgen nu ook Italiaanse edities van de opvolgers van ‘Imprimatur’ die nog nooit in de oorspronkelijke taal zijn verschenen: ‘Secretum’ en ‘Veritas’? Swinkels: ‘Dat lijkt de logische volgende stap, maar daar hebben we nog geen knoop over doorgehakt. Het is ook de vraag of de auteurs dat willen. Misschien lukt het hen nu wel om een Italiaanse uitgever te interesseren.’

Knack.be

Lees ook:Italiaans schrijversduo schrijft geschenkboek 2011
Lees ook:Nieuwe roman schrijversduo Monaldi & Sorti
Lees ook:Terug in de tijd met Italiaanse Nicci French
Lees ook:Macho’s, moederskindjes, meesterminnaars?
Lees ook:Biografie Miuccia over Prada is bestseller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.