Giovanni Verga: wandelen door een roman

Baas don Gesualdo van Giovanni VergaIn het binnenland van Sicilië ligt de relatief onbekende stad Vizzini, tevens het toneel van een beroemde Italiaanse roman, Baas don Gesualdo van Giovanni Verga.

Giovanni Verga (1840-1922) is een van de beroemdste schrijvers van Italië: er is geen Italiaan die bij het horen van die naam vragend de wenkbrauwen optrekt. Hij afkomstig van Sicilië. Het decor van zijn roman is dan ook niet toevallig gekozen: hij was zeer goed thuis in Vizzini.

De schrijver is er waarschijnlijk geboren en bezat er een huis aan de Piazza Umberto I, het bruisende centrum van het stadje: hier bevinden zich, in de roman en nu nog steeds, het gemeente- huis en de apotheek waar de mannen uit de stad hun dagelijkse praatje komen maken. Ook de adellijke huizen met hun vele balkonnetjes die in de roman zo’n belangrijke rol spelen liggen aan het plein.

Achter het gemeentehuis verrijst het hoge gedeelte van de stad, dat bereikbaar is langs een steile, met mooie majolicategels versierde trap, de Salita Marineo oftewel de Scalazza. Daar bevinden zich de Sint-Agatakerk, huize Trao en, om de hoek, het huis van de Motta’s.

Bron: Italië Magazine

Lees ook:Tip: de mooiste kerk van Napels
Lees ook:Torino’s centraal station ‘in costruzione’
Lees ook:Roze reuzenslakken belegeren Milaan
Lees ook:Piazza d’Italia, of Little Italy in New Orleans
Lees ook:Venetianen zwemmen door hun stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.