Ook vrouwelijke journaliste op dodenlijst camorra

Rosaria Capacchione

Roberto Saviano, schrijver van het verfilmde boek Gomorra, is niet de enige die onder strenge beveiliging leeft na maffiafeitjes aan het licht te hebben gebracht. Ook journaliste Rosaria Capacchione, die al meer dan twintig jaar de camorra volgt, staat op de dodenlijst. Ze schrijft uiterst kritische artikelen over deze in het zuiden van Italië actieve tak van de maffia.

Spartacus-proces

Tijdens het geruchtmakende Spartacus-proces, dat tien jaar duurde en in juni 2008 leidde tot de veroordeling van alle zesendertig clanleden die terechtstonden, las de advocaat van een van de afwezige maffiabazen een brief voor waarin bedreigingen werden geuit richting auteur Roberto Saviano, rechter Raffaele Cantone en journaliste Rosaria Capacchione. Sindsdien leeft ook Capacchione onder strenge beveiliging.

Het goud van de camorra

In Het goud van de camorra beschrijft Cappacchione de korte levens, de gewelddadige dood en financiële malversaties van leden van de camorra. Met name die van de Casalesi-clan, uit het dorp Casal di Principe, en dan vooral de legendarische boss Francesco Schiavone alias Sandokan.

Rosaria Capacchione zegt in De Telegraaf: “Ik doe dit werk al 24 jaar lang en herinner me alles. Ik begon veel eerder met dit werk dan de meeste rechters en politieagenten. Ik houd ervan om dingen uit te pluizen. Pas als je aan de economische belangen van de camorra komt, wordt ze kwaad. (…) Ik berust in mijn lot. Ook uit principe ga ik verder. Ik wil niet dat de Casalesi’s voor mij beslissen dat ik nu uit Caserta moet vertrekken. Wanneer ik hier wegga, beslis ik zelf! (…) Misschien ben ik een fatalist. Als de Casalesi’s me willen vermoorden, doen ze dat toch wel.”

Het goud van de camorra (L’oro della camorra), ISBN 9789048802265, 256 p, EUR 19,90, verwacht in juni 2009.

Bron: Nieuwsbank.nl, 14 mei 2009

Lees ook:Boek bedreigde journaliste: Het goud van de Camorra
Lees ook:Beklemmende film over camorra in Cannes
Lees ook:Definitief levenslang voor camorra-bazen
Lees ook:Schrijver: ‘Gomorra heeft mijn leven verwoest’
Lees ook:Belangrijke leider Camorra opgepakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.