Cultureel erfgoed Pompeii staat op instorten

Ancient House of the Gladiators in Pompeii collapses

Het Italiaanse culturele erfgoed staat letterlijk op instorten. Dat heeft Alessandra Mottola Molfino, hoofd van de cultuurorganisatie Our Italy, gezegd naar aanleiding van de besparingen die de Italiaanse regering in de culturele sector heeft aangekondigd.

De regering van premier Silvio Berlusconi wil de volgende drie jaar het cultuurbudget met 280 miljoen euro afbouwen. Daardoor zullen er volgens critici te weinig financiële mogelijkheden overblijven om het erfgoed van een verdere aftakeling te behoeden, terwijl er op dit ogenblik volgens hen al te weinig middelen beschikbaar zijn.

Het Werelderfgoed van de Verenigde Naties telt in Italië meer sites dan in elk ander land van de wereld. “Dat legt een extra zware druk op het Italiaanse cultuurbudget,” merkt het persbureau AFP op naar aanleiding van de recente instorting van het Huis van de Gladiatoren in Pompeii. Die instorting deed critici oproepen om het Italiaans cultuurbudget op te drijven in plaats van af te bouwen. Ze voeren aan dat Italië niet in staat is om zijn cultureel erfgoed te beheren.

De Italiaanse regering zegt private investeringen te willen aantrekken om het culturele erfgoed te beschermen en de druk op de openbare financiën te verlichten. “Er wordt echter aan toegevoegd dat het niet mogelijk is om pijnlijke besparingen te vermijden,” merkt AFP nog op. Uit protest tegen het cultuurbeleid besliste de cultuursector om in staking te gaan. Onder meer wordt gezegd dat het Gouden Huis van Nero in Rome, de kathedraal van Firenze en de tweelingtorens van Bologna op instorten staan.

Bron: Express.be

Lees ook:Verkoop juwelen moet Italië van schuld afhelpen
Lees ook:Italië: Meisje (10) levend onder puin vandaan gehaald
Lees ook:Gebrekkig Engels beschermde Italiaanse banken
Lees ook:Helft Italianen onder de veertig woont bij mama
Lees ook:Regering wil snel van aandeel Alitalia af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.