World Press Photo 2009 gewonnen door Italiaan

World Press Photo

De Italiaanse fotograaf Pietro Masturzo heeft met een foto van protesterende vrouwen, schreeuwend op de daken van Teheran, de World Press Photo 2009 gewonnen.

De foto is onderdeel van een serie foto’s over het nachtelijke protest op de daken die Masturzo voor de competitie had ingestuurd. “Dit is een erg subtiel beeld waarin spanning voelbaar is. De foto toont het begin van een groot verhaal. Het is de vooravond van een periode waarin verandering zal plaatsvinden. Omdat je niet precies weet waar je naar kijkt, prikkelt dit beeld de nieuwsgierigheid”, zei juryvoorzitter Ayperi Karaduba Ecer.

Halverwege juni vorig jaar braken in Teheran, in de dagen direct na de verkiezingsoverwinning van Ahmadinejad, hevige rellen uit. Terwijl paramilitaire vrijwilligers van de ‘Baseej’ protesten op straat hardhandig uiteensloegen, werd er iedere avond op de daken door de bevolking geprotesteerd.

Volgens Ecer geeft Masturzo’s foto toegevoegde waarde aan het nieuws. “Deze foto vertelt een klein verhaal binnen een groot verhaal. Het gaat over een huiselijke situatie en over vrouwen. Het prikkelt de zintuigen omdat je het geluid dat deze vrouw maakt wil horen.” (NRC)

Lees ook:Rel om door Italiaan gewonnen World Press Photo
Lees ook:‘Godmothers’ in opkomst Napolitaanse Camorra
Lees ook:Oudste beeld van Caesar in Frankrijk gevonden
Lees ook:Italiaanse voetballer gestraft voor foto’s in homoblad
Lees ook:Monica Bellucci: schoonheid wordt bestraft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.