Beklemmende film over camorra in Cannes

jujol.com/)Een van de meest indrukwekkende films van het Filmfestival Cannes is ‘Gomorra’ van Matteo Garrone. Hij baseerde de film op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. De titel van het boek en de film verwijst naar Sodom en Gomorra uit het Oude Testament, maar ook naar de Napolitaanse maffia, de Camorra. Saviano maakte jarenlang als onderzoeksjournalist de camorra van dichtbij mee. Deze ervaringen beschreef hij in het boek.

In het boek wordt beklemmend beschreven hoe de inwoners van Napels en Caserta worden gedwongen zich te houden aan een systeem van waarden, waarbij geld, macht en bloed het belangrijkste is. Deze beklemming komt ook in de film goed naar voren.

Dat het boek geschreven was, deerde de maffia aanvankelijk niet. Maar toen het boek populair werd, vonden de maffiosi het minder leuk. Vanaf dat moment leeft Saviano met lijfwachten en moet hij voortdurend van woning wisselen. Ook in Cannes was er rond de presentatie van ‘Gomorra’ veel beveiliging aanwezig. Saviano was gewoon aanwezig bij de première en de persvoorstelling, al vermeed hij uit veiligheidsoverwegingen de rode loper.

Lees ook:Schrijver: ‘Gomorra heeft mijn leven verwoest’
Lees ook:Giovanni Venosa lekker zichzelf in maffiafilm ‘Gomorra’
Lees ook:Maffiafilm Gomorra akelig realistisch
Lees ook:Definitief levenslang voor camorra-bazen
Lees ook:Ook vrouwelijke journaliste op dodenlijst camorra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.