Bezoek in Turijn het mooiste filmmuseum van de wereld

www.rositour.it)Het gebouw alleen al is een bezoek waard. De Mole Antonelliana is het opvallendste gebouw van Turijn. Het 167 meter hoge gebouw domineert de skyline van de Italiaanse stad. Binnenin is het net zo spectaculair als aan de buitenkant. Want de Mole Antonelliana herbergt het 18 verdiepingen tellende 'Museo Nazionale del Cinema'.

Dat het Italiaanse filmmuseum zich in Turijn bevindt, is niet zo vreemd. Tot de Eerste Wereldoorlog was Turijn de filmstad van Italië. Hier werden de eerste Italiaanse speelfilms opgenomen. En hier werden de eerste films van Italië vertoond; de gebroeders Lumiere kwamen daarvoor speciaal naar Turijn. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de filmindustrie naar Rome.

Wat bleef was een herinnering aan de filmindustrie. Een herinnering die nieuw leven werd ingeblazen door in de Mole Antonelliana het filmmuseum te openen. Het opvallende gebouw wordt prima gebruikt. Op alle etages is veel moois te zien.

chiaravalentina.blog.co.uk)Het begint al met de begane grond, dat pas volledige vernieuwd is. Op deze 'Welkom Verdieping' kunt u koffie drinken, een filmboek kopen of een tijdelijke voorstelling bezoeken. En van hieruit kunt u de lift nemen naar de bovenste etage, om vandaar uit langzaam naar beneden te gaan. U ziet dan eerst een galerie met filmposters. Vervolgens kunt u wandelen langs de verschillende stappen die bij het film maken komen kijken. Als u verder naar beneden gaat, komt u uit bij het hart van het filmmuseum: een grote hal omringd door tien kapellen die opgedragen zijn aan de cult cinema. In de hal kunt u al relaxend op grote banken, twee korte films zien. De voorstellingen worden regelmatig onderbroken door een spectaculaire show waarbij de hele ruimte gebruikt wordt.

Daarna is het nog niet over. Gaat u verder naar beneden, dan kunt u meer leren over de geboorte van de film en de onderzoeken die tot deze geboorte leidden. Daarna komt u weer terecht op de begane grond, waar u onder het genot van een kopje cappuccino nog lang kunt napraten over dit geweldig museum. Als u weer buiten bent, en u kijkt nog een keer naar het Mole Antonelliana, dan vindt u het markante gebouw nog mooier dan voordat u binnen ging. Want u weet wat voor pracht er in schuilt.

Het 'Museo Nazionale del Cinema' is dinsdag tot en met vrijdag en zondag open van 9.00 tot 20.00 uur. Zaterdag is het museum open van 9.00 tot 23.00 uur. Het filmmuseum vindt u op Via Montebello 20. Eigenlijk kunt u dit adres net zo goed meteen weer vergeten. Het opzienbarende gebouw ziet u al in de verte. Gewoon ernaar toe lopen en er naar binnen gaan. En genieten.

 

Lees ook:Turijnse Art Nouveau
Lees ook:Italiaanse films op kerkplein Leiden
Lees ook:Italië neemt kinderporno in beslag
Lees ook:Sexy Italiaans voor Valentijnsdag
Lees ook:Turijn’s beste koffiedrinkplekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.