Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken

vaticano-city_entranceEttore Gotti Tedeschei, de topman bij de bank van het Vaticaan, wordt verdacht van het organiseren van witwaspraktijken. De Italiaanse politie is een onderzoek gestart en heeft 23 miljoen euro in beslag genomen.

Het onderzoek is in gang gezet na een tip over verdachte transacties tussen de bank van het Vaticaan, die de naam IOR (Istituto per le Opere di Religione) heeft en een Italiaanse bank. Het is de eerste keer dat geld in beslag wordt genomen bij het Instituut voor Religieuze Werken. Begin september werd de IOR door de Bank van Italië geklasseerd als een niet-EU instituut, wiens transacties onderhevig zijn aan speciaal toezicht.

De in 1942 opgerichte bank beheert de tegoeden van verschillende congregaties, kardinalen en bisschoppen. In 1982 kwam de bank ook al in opspraak toen gouverneur aartsbisschop Marcinkus in verband werd gebracht met gesjoemel en de ondergang van de Banco Ambrosiano, toen Italië’s grootste bank.

In een eerste reactie zei een woordvoerder van het Vaticaan verwonderd en perplex te zijn bij het nieuws.

Bron: Express.be

Lees ook:Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken
Lees ook:Nu blijkt ook olijfolie nep
Lees ook:Italië neemt kinderporno in beslag
Lees ook:Oorring van Maradona verkocht voor 25.000 euro
Lees ook:Valverde twee jaar voor doping

Eén reactie op “Bank Vaticaan verdacht van witwaspraktijken

  1. H.D.B. Go

    ” Vatican Finances ” – Corrado Pallenberg 1968 Verlag Kurt Desch GmbH München – W1en – Basel. ” Banco Ambrosiano ” – Bancair treurspel in Italië – prof.dr. C.J. Rijnvos 1986 Gouda Quint BV – Arnhem. Misschien moet Hollywood eens geen James Bond film maken, maar een op harde feiten gebasseerd film over Roberto Calvi – “Gods Banker”. Op tv enige tijd terug een interview gezien met de zoon van Roberto Calvi. Ze moeten bij het IOR een percentage vragen van de film inkomsten en dvd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.