Belastingdienstgegevens miljoenen Italianen tijdelijk online

www.autoweek.nl)Even waren alle persoonlijke gegevens van miljoenen Italiaanse belastingbetalers online. Dit kwam niet door een computerfout, maar was juist de bedoeling. De Belastingdienst van Italië wilde meer transparantie. Maar om de geboortedata, adressen en inkomstengegevens van 2005 via de website beschikbaar te stellen, was volgens een privacywaakhond weer teveel van het goede. En dus werd de informatie weer offline gehaald.

De openbaarmaking van alle gegevens was een van de laatste wapenfeiten van de centrum-linkse regering van Romano Prodi. Het leek erop dat de premier zich nog impopulairder wilde maken, nu het nog kon. De reacties waren furieus. Consumentengroepen vonden de openbaarmaking een schaamteloze overtreding van privacywetten, waardoor er een verhoogd risico ontstond op criminaliteit en geweld. Want ook de maffia en andere criminelen zouden zo precies kunnen zien wie wat verdiende.

De consumentenorganisatie Adoc eiste onmiddellijke actie, ofwel voor het offline zetten van de data. Deze oproep was niet aan dovemansoren besteed. Een privacyorganisatie diende een klacht in, waarna de informatie weer van het web verdween.

Lees ook:Onderzoek naar belastinggegevens online
Lees ook:Gsm-spionage in Italië
Lees ook:Nederlandse advocaat verbonden met maffia
Lees ook:Juristen willen niet op Sicilië werken
Lees ook:Italiaanse politie geeft maffia Ferrari’s terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.