Proces van de eeuw duurt wellicht een eeuw

gallery.panorama.it)Het was het grootste boekhoudschandaal van Europa: de Italiaanse zuivelmultinational Palmalat bleek jarenlang zijn balansen opgesmukt te hebben, terwijl ze eigenlijk een schuld had van veertien miljard euro. Na meer dan 4 jaar begint nu eindelijk het proces, dat door toedoen van de advocaat Giampiero Biancolella wel een eeuw kan gaan duren. Waardoor het boekhoudschandaal verjaart, en de oud-directeur Calisto Tanzi op vrije fouten komt.

Want wat heeft Giampiero Biancolella gedaan? Hij heeft 33.500 kleine spaarders opgeroepen om te getuigen. Niet zozeer om het proces te vertragen, zegt Biancolella – nee, natuurlijk niet – maar om van hen te horen waarom ze Parmalat-obligaties hebben gekocht. Het liefst wil de advocaat horen dat Parmalat een goed bedrijf is, dat aangeprezen werd door de banken. Zo kan Biancolella de schuld geven aan de banken. En of dat nu waar is of niet, doet er niet meer toe. Voordat al die spaarders zijn gehoord, is alles al verjaard.

En dan is er nog iets wat het proces zal bemoeilijken. Parmalat bestaat nog. Of sterker nog, het maakt veel winst. Dus tja, waarom al die heisa over zo'n proces. Zo erg was het blijkbaar niet? Okay, de Italiaanse regering heeft wel een speciale wet in het leven geroepen om Parmalat financieel te kunnen steunen (waardoor schuldeisers uit onder meer Nederland het konden schudden). Maar dan heb je ook iets: een florerend zuivelmultinational die vorig jaar een omzet had van 3,8 miljard en een nettowinst van 673 miljoen. De kleine spaarders hebben inmiddels de helft van de waarde van hun obligaties terug gekregen. Dus zo erg was het allemaal niet, zo lijkt het nu. Maar de rechter vindt het waarschijnlijk wel erg. Waardoor hij moet luisteren naar de verhoren van33.500 kleine spaarders.

Lees ook:Italië moet 123 miljoen terugvorderen van 9 banken
Lees ook:Parmalat schikt en betaalt 24 miljoen
Lees ook:Proces tegen Berlusconi om belastingontduiking
Lees ook:Italiaanse staat op strafbank voor asbest
Lees ook:Berlusconi 27 november voor de rechter

3 reacties op “Proces van de eeuw duurt wellicht een eeuw

 1. Jim

  Wat een raar land, dat dat kan. Met die advocaat. Die parmalat ham komt zo van de veroordeling af.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan

  ja raar, maar kan dat in Nederland ook niet zo. Misschien is dat meer iets van het rechtsysteem in algemeen, dan van italie. Maar het blijft raar.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Max

  Is dit advocaat toevallig lid van de maffia of zo? hoe kan het? Dit kan echt niet in Nederland. Hoop ik

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.